fbpx

La Comunitat inverteix més que la mitjana autonòmica

Redacción-ValenciaMartes, 23 de octubre de 2018
0

La despesa pública destinada a Educació per alumne a la Comunitat Valenciana se situa, amb 5.436 euros per persona, un 1,9% per damunt de la mitjana nacional, de 5.335 euros, i que varia des dels 7.320 euros per alumne del País Basc fins als 4.496 de la Comunitat de Madrid. Segons ha informat l’Institut Valencià de Recerques Econòmiques (IVIE), les llars valencianes gasten en Educació una mitjana per alumne d’1.086 euros, un 4% més que els 1.045 euros que estableix la mitjana nacional.

Aquest nivell de despesa, superior a la mitjana d’Espanya, “contrasta amb la xifra total d’ingressos públics de la regió, que és la més baixa del conjunt de les comunitats autònomes”, amb 2.404 euros per habitant, un 16,9 % sota els 2.893 euros de mitjana. Una de les característiques del sistema educatiu de la Comunitat és la major orientació cap als concerts amb el sector privat, ja que el 18 % de la despesa pública en educació en nivells no universitaris en la regió es dedica a concerts educatius amb centres d’aquest sector, un percentatge superior a la mitjana espanyola (17,1%).

Així mateix, les famílies valencianes amb majors nivells de renda, aquelles que formen part del terç de població més ric, gasten 5,6 vegades més que les famílies que se situen en el terç amb menys recursos. En l’aspecte geogràfic, la despesa en Educació per alumne de les famílies que resideixen en municipis grans (més de 10.000 habitants) és un 8% superior al de les famílies que resideixen en municipis de menor grandària. Per la seua banda, la puntuació del Programa Internacional per a l’Avaluació d’Estudiants (PISA, per les seues sigles en anglès) de la Comunitat en ciències (494 punts) és similar a l’espanyola i a la mitjana de l’OCDE (493), i el percentatge d’alumnes que presenta baix rendiment en aqueixa matèria és de 15,8 %, enfront del 18,3 de la mitjana nacional.

Altres trets positius que mostra la regió són l’accés als nivells educatius posobligatoris: les taxes de matriculació en Educació superior i en Secundària Postobligatòria se situen en el 49,1% i el 77,5%, respectivament, un punt per damunt de la mitjana nacional en tots dos casos. Segons l’IVIE, els resultats autonòmics no són bons en relació a la taxa neta de matriculació d’Educació Infantil, amb un 28,7%, cinc punts per sota de la mitjana; al percentatge d’alumnes d’alt rendiment en ciències, amb 4,1% enfront del 5% nacional; o en la taxa d’abandó educatiu primerenc, de 20,3%, dos punts per damunt que la mitjana.

La Comunitat, en conjunt, se situa entre les regions que ocupen una posició intermèdia per nivell de resultats educatius, al costat de Cantàbria, Castella-la Manxa, País Basc i La Rioja, la qual cosa significa que “aconsegueix millorar els seus resultats respecte a la seua posició de partida quant als condicionants d’entorn i recursos·. El grup de comunitats amb millors resultats educatius és el conformat per Castella i Lleó, Madrid, Catalunya, Navarra, Galícia i Astúries. Aquestes dades s’han presentat en el seminari Oportunitats i resultats educatius a Espanya: diferències familiars i territorials, que se celebrà a València, i que se centrà en l’anàlisi de l’actual sistema educatiu i la seua millora.

0