fbpx

València permetrà les extraescolars de pagament en la jornada continuada

La normativa que regula les activitats extraescolars en els centres amb jornada contínua i planteja que es podran cobrar les activitats sempre que no hi haja ànim de lucre i que cap xiquet es quede sense extraescolars per motius econòmics.
Pablo RoviraMartes, 21 de noviembre de 2017
0

La Conselleria d’Educació treballa per a “ajustar” la normativa que regula les activitats extraescolars en els centres amb jornada contínua i planteja que es podran cobrar aqueixes activitats sempre que no hi haja ànim de lucre i que cap xiquet es quede sense extraescolars per motius econòmics. Així, l'Administració educativa ha plantejat un canvi substancial en la normativa de la jornada contínua pel qual "desparece el concepte de "activitats extraescolars gratuïtes" i apareix el de "no lucratives". No és el mateix, doncs les activitats no lucratives cal pagar els seus costos, mentre que la regulació sobre la jornada contínua obligava als centres a oferir activitats sense cap cost per a les famílies.

Marzà ha explicat que la gratuïtat havia generat “algun problema” i algunes AMPA els havien demanat que es pogueren pagar encara que es manté la condició que ningú quede exclòs.
“El que volem és que els xiquets no es queden exclosos i per tant, podem obrir la porta al fet que es puga gestionar d’una altra manera, sempre que no hi haja lucre ni hi haja una discriminació a l’alumnat”, ha apuntat.

El conseller ha incidit que “no obliguen a pagar” sinó que obrin “la possibilitat sempre que no hi haja lucre” i ha recordat que precisament, s’havia regulat que foren gratuïtes per a complir aqueix objectiu que “cap xiquet quedara exclòs d’aquestes activitats per motius econòmics”.
“Els pares que puguen pagar, pagaran. Està obert al fet que puguen fer-ho i per tant, és un ajust a este normativa perquè l’objectiu que teníem continue sent el mateix, que és que els xiquets que no li’l puguen pagar, no es queden exclosos”, ha subratllat Marzà, qui ha incidit que, alhora, “es flexibilitza” el pagament.

Marzà ha apuntat que “igual que abans s’assegurava la gratuïtat”, ara ha d’assegurar-se en cada projecte que “cap xiquet quede exclòs”.

El conseller ha assenyalat que l’objectiu és que l’ordre estiga llista abans de les votacions per a la jornada contínua, per la qual cosa ha apuntat que espera que siga “abans de Nadal”.

la Conselleria ha explicat que es modifica l’apartat 1 de l’article 2, que abans indicava que les activitats eren gratuïtes, d’oferta obligada del centre i voluntàries per a les famílies, i ara que no tindran caràcter lucratiu, i igualment seran d’oferta obligada i voluntàries, i que s’establiran les mesures per a “garantir” que cap alumne quede exclòs per motius econòmics.
“Açò significa que en la pràctica les famílies podran pagar per la realització de les activitats amb unes instruccions que redactarà la Direcció general de Política Educativa”, segons la Conselleria, que apunta que els centres amb plans ja autoritzats amb activitats gratuïtes podran demanar el canvi a no lucratives. L’ordre anterior apuntava a un mínim del 55 % de vots favorables del total del cens (apartat 2 de l’article 2) per a la votació de la jornada i ara serà necessari el mateix percentatge mínim de vots favorables però de la totalitat de vots possibles.
“Queda explícit així que una mare o pare monoparental puga votar dues vegades encara que solament aparega una vegada en el cens”, explica Educació, que també assenyala que la modificació rebaixa de dos a una hora i mitja en l’interval mínim entre matí i vesprada.

A més, la modificació també diu que “el resultat de la votació, tant si és favorable com si no, tindrà una validesa de tres cursos acadèmics” (apartat afegit a l’article 6).

Crítiques sindicals
Per la seua banda, Stepv ha reclamat millores normatives per a facilitar l’adopció de la jornada contínua en els centres educatius valencians. L’organització apunta que les mesures proposades dificulten “encara més” l’adopció del model de jornada contínua, que consideren consolidat en més de la meitat dels centres educatius valencians.

El sindicat també ha rebutjat que s’establisca que les activitats extraescolars siguen “sense ànim de lucre”, en comptes de que siguen gratuïtes, com estava estipulat anteriorment.
“Açò obri la porta al pagament d’aquestes activitats per part de l’alumnat i les famílies i a la discriminació de l’alumnat sense recursos”.

Així mateix, Stepv ha reclamat que s’implante una regulació que tinga en compte les singularitats d’alguns centres com els de Educació Especial, centres rurals agrupats o centres incomplets, que ara mateix estan “desemparats normativament” a l’hora d’acollir-se a la jornada contínua.

0