Cooperatives reivindiquen la gestió eficient de centres

La Unió de Cooperatives de l’Ensenyament Valencianes (UCEV) reivindica la gestió eficient dels centres educatius en la seua novena Declaració Educativa, en la qual destaca el valor de les persones en els projectes que gestionen les cooperatives.
Redacción-ValenciaMiércoles, 16 de mayo de 2018
0

La Unió de Cooperatives de l’Ensenyament Valencianes (UCEV) reivindica la gestió eficient dels centres educatius en la seua novena Declaració Educativa, en la qual destaca el valor de les persones en els projectes que gestionen les cooperatives i l’aposta per un projecte col·lectiu que aborda els vessants pedagògica, social i econòmica.

La Declaració Educativa d’enguany posa el focus sobre aspectes de gestió imprescindibles per a assegurar la viabilitat social, pedagògica i econòmica dels centres educatius, segons informa la UCEV.

Les cooperatives d’ensenyament volen destacar el seu mig segle de presència a la Comunitat Valenciana sense haver perdut de vista “la realitat imperant per a donar resposta adequada a les necessitats educatives de cada moment” basant-se en tres elements clau: els valors cooperatius, la innovació educativa i un sistema de gestió actualitzat permanentment en el marc de l’economia social i el cooperativisme.

Les cooperatives reconeixen compartir alguns elements de gestió amb la resta de centres educatius, públics i privats, no obstant això proclamen el caràcter diferencial del seu model de gestió participatiu com una basa singular capaç de conciliar projecte educatiu, compromís social i activitat empresarial.

“El nostre model de gestió és més complex, doncs les persones sòcies de les nostres cooperatives assumeixen, en tot o en part, les diverses funcions docents i empresarials, la qual cosa dota a l’organització de major flexibilitat i eficàcia a l’hora de complir el servei públic encomanat”, ha manifestat el president d’UCEV, Luiso Cervellera. La Declaració Educativa de la UCEV enumera els nou trets distintius de la manera de ser i fer de les cooperatives: titularitat col·lectiva, esperit de servei públic, democràcia social i econòmica, reinversió dels excedents, transcendència del projecte cooperatiu, la informació permanent i transparent com a instrument de control, formació i reciclatge constants dels seus membres, professionalització en la gestió i cooperació entre cooperatives com a estratègia per a enriquir i enfortir els projectes.

El text ha sigut il·lustrat en aquesta ocasió per l’artista Mai Hidalgo, llicenciada en Belles arts i Màster en Producció Artística i de Disseny Creatiu, exalumna de la cooperativa d’ensenyament de Picanya “Escola Gavina” i Premi Talent UPV en 2017.

Anteriors declaracions
En les seues anteriors edicions, les declaracions educatives de la UCEV han abordat temes com l’Educació emocional, el plurilingüisme, l’Educació inclusiva, el compromís ètic dels docents, el centre educatiu com a unitat d’acció i la posada en valor de l’educació infantil, la FP i el paper de les cooperatives d’ensenyament en l’educació. Cada declaració educativa és fruit de la reflexió i el treball conjunt de persones que formen part de les cooperatives d’ensenyament, fruit de l’experiència, d’èxits i, també, de l’aprenentatge que es deriva dels fracassos, amb el compromís que siguen constructives i un estímul per a la reflexió i el debat de tota la comunitat educativa. En l’actualitat, a la Comunitat Valenciana hi ha al voltant d’un centenar d’escoles cooperatives amb 25.000 alumnes.

0