La Conselleria ajorna al curs 2020-21 tornar a 18 hores

Redacción-ValenciaMartes, 11 de septiembre de 2018
0

Una de les principals reivindicacions laborals del professorat des que es van aprovar en 2012 les mesures econòmiques d’ajust pressupostari per part del Govern central és la recuperació de la càrrega lectiva del professorat de Secundària, que en aquestes mesures es va elevar a 20 hores lectives setmanals. Ara, la recuperació de les 18 hores està damunt de la taula i açò depèn del canvi normatiu estatal i les possibilitats financeres –i voluntat política– de l’Administració autonòmica.

La Conselleria d’Educació, en la roda de premsa de l’inici de curs, va anunciar que les 18 hores lectives es recuperaran per al curs 2020-21. És a dir, tardarà dos cursos més a fer efectiu el canvi que a partir d’ara es permetrà a les administracions educatives.

Divendres passat, el Consell de Govern va aprovar, després de l’agenda de reformes acordades entre el PSOE i Podemos després de la reunió entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, la derogació del decret que elevava la càrrega lectiva en Secundària a les 20 hores setmanals. No obstant això, deixa en mans de les conselleries d’Educació l’establir el calendari d’aplicació d’aquesta mesura.

Aquesta derogació és fonamental perquè puga recuperar-se, ja que impedia, en teoria, que les autonomies reduïren la càrrega lectiva dels professors de Secundària. Açò no va ser obstacle insalvable per a algunes autonomies que sí que han reduït aqueixes 20 hores. Fins i tot la pròpia Conselleria, que a través de les reduccions horàries i les hores assignades a projectes de reforç i similar també ha pogut, com assenyalava la setmana passada el secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler, ha aconseguit donar els primers passos per a aquesta reducció. Així, per a aquest curs el 50% dels docents de Secundària valencians tindrà 19 hores lectives. “Aquest curs s’ha reduït la jornada lectiva en Secundària en alguns casos (tutories, atenció a la diversitat), però no a tot el conjunt del professorat” ha insistit el sindicat *STEPV.

D’aquesta manera, el calendari d’implantació de la derogació de les 20 hores de càrrega lectiva serà, a la Comunitat Valenciana que en aquest curs el 50% del professorat tindrà 19 hores, mesura que es generalitzarà en el curs 2019-20 i, a partir del curs 2020-21 es tornarà a les 18 hores lectives setmanals per a tot el professorat de Secundària. La Conselleria justifica aquest calendari de dos anys en l’estructural infrafinançament que li impedeix executar més ràpid mesures que, com està, té voluntat de fer.

0