fbpx

Una Conselleria amb Ocupació i sense Cultura ni universitats en Valencia

Vicent Marzà és el millor posicionat per seguir com conseller. L'objectiu és coordinar Educació amb l'ocupació i la formació. També es parla de separar la Política Lingüística d'Educació.
RedacciónMiércoles, 29 de mayo de 2019
0

Vicent Marzà i Miguel Soler, en una imatge d'arxiu. MAGISTERIO

La cita de les eleccions municipals i europees –i en moltes comunitats també autonòmiques– ha retardat la composició de govern, tant a la Comunitat Valenciana com en el Govern de Pedro Sánchez.

Però les votacions van tindre lloc diumenge passat, per la qual cosa s’espera que aquesta setmana comence a concretar-se els nous executius. Un dels punts clau és el futur de la Conselleria d’Educació. El resultat de les eleccions autonòmiques dona per assegurança la reedició del Pacte del Botànic de la legislatura passada, però la millora dels resultats del PSPV-PSOE i la més que probable entrada en el Consell de Podem modificarà els pesos i equilibris en l’Executiu valencià.

En principi, no es posa en dubte la figura del ‘mestissatge’, és a dir, la combinació de càrrecs en els diferents departaments procedents de partits polítics diferents que conformen el Pacte del Botànic. Per això, s’espera que s’amplie el nombre de conselleries i, en aqueixes, el repartiment de les actuals competències de la Conselleria d’Educació en fins a tres departaments diferents: universitats i investigació poden sumar-se a les competències de ciències mentre que Cultura i Esport poden unir la seua destinació a Turisme.

Per això, s'espera que s'amplie el nombre de conselleries i, en aqueixes, el repartiment de les actuals competències de la Conselleria d'Educació en fins a tres departaments diferents: universitats i investigació poden sumar-se a les competències de ciències mentre que Cultura i Esport poden unir la seua destinació a Turisme.

Així mateix, Política Lingüística, que ha marcat bona part del protagonisme educatiu de la passada legislatura, cerca nova conselleria. L’objectiu és, d’una banda, que la qüestió lingüística no condicione tant l’agenda de la política educativa; per un altre, està per davant la «creïlla calenta» del requisit lingüístic en funció pública i això és una polèmica que distancia als partits de govern sobre la que els socialistes poden buscar major control.

D’aquesta forma, la Conselleria d’Educació podrà centrar-se en el pròpiament educatiu, afegint dues àrees per a donar-los rellevància: elevar la importància orgànica de la Formació Professional. i unir la seua destinació a Ocupació. Aquesta fórmula, Educació i Ocupació, ja va ser provada amb María José Catalá com a consellera. Reforçar la coordinació entre el món educatiu i laboral és actualment una prioritat política, però no està exempta de dificultats per les diferents inèrcies de dos sistemes –l’educatiu i el formatiu– paral·lels.

D'aquesta forma, la Conselleria d'Educació podrà centrar-se en el pròpiament educatiu, afegint dues àrees per a donar-los rellevància: elevar la importància orgànica de la Formació Professional.

Quant als noms, Vicent Marzà té moltes possibilitats de repetir com a conseller. Encara que la seua ascendència política està en augment, i per això l’ascens a altres responsabilitats de govern, la continuïtat és el més possible. Quant a Miguel Soler, secretari autonòmic, el dubte és si fa el salt a Madrid, al Ministeri d’Educació com secretari d’Estat, o continua a València. Caldrà esperar poc per a resoldre aquestes incògnites.

0
Comentarios