fbpx

Conselleria crearà consells comarcals per a adaptar l'FP

Marzá iguala l'Educació valenciana a la dels països europeus més avançats. L'oposició denuncia l'"adoctrinament ideològic" de la Conselleria.
Pablo RoviraMartes, 24 de septiembre de 2019
0

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, va comparéixer en Les Corts per explicar la seua política educativa. MAGISTERIO

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha defensat que treballa per a tindre una escola que mire «d’igual a igual» els sistemes educatius més prestigiosos d’Europa i per una inclusió educativa que atenga totes les diversitats, i per una millora de la formació professional per a contribuir al canvi del model productiu.

En el ple de les Corts per a explicar les principals línies d’actuació del seu departament en aquesta legislatura, Marzà ha assegurat que hi ha més professors en la plantilla després d’anys de pèrdua de docents, actualment de 71.200, quasi 8.000 més que amb l’anterior govern, i menys alumnes per aula després de crear més de 400 unitats educatives.

Aquest curs s’estrenaran set nous centres escolars i hi ha altres set en construcció, i hi ha 4.400 menys alumnes que estudien en barracons, segons el conseller, que ha afirmat que mentre altres models busquen l’excel·lència d’alguns estudiants, el seu departament vol «l’excel·lència de tot l’alumnat».
L’oposició ha acusat a Marzà de «saltar-se la Constitució, l’Estatut d’Autonomia i altres lleis», d’imposar el valencià, de subvencionar a entitats catalanistes i de no poder estudiar «en espanyol a Espanya».

El conseller ha apostat per «una Educació que ensenye a pensar i no a obeir» i s’ha referit a la innovació educativa, per a la qual ja subvenciona més de 2.000 projectes en els centres educatius, i a les taxes de segregació escolar, similars, ha dit, a les de Dinamarca, Finlàndia o Països Baixos.
També al pla de formació professional, amb una dotació de més de 170 milions, que marca un full de ruta i amb el qual es contribuirà al canvi del model productiu formant a professionals «capaços d’adaptar-se als reptes del segle XXI», i ha anunciat que es crearan consells comarcals de la FP per a adaptar l’oferta al teixit productiu.

Sobre la política cultural, la Conselleria llançarà la iniciativa «Tria un llibre» per a impulsar els hàbits de lectura dels xiquets, que alhora servirà de revulsiu per a les llibreries de proximitat, i està elaborant un pla integral de la música.

"Saltar-se la Constitució"

La diputada del PP Beatriz Gascó ha acusat a Marzà de «saltar-se la Constitució, l’Estatut d’Autonomia» i altres normatives i de «passar-se la legislació pel folre dels seus capritxos», i ha assegurat que ha polititzat l’Educació pública «fugint de l’excel·lència i apostant per un model mediocre en el qual vol imposar-nos la seua manera d’educar i de parlar».

Gascó ha assenyalat que ha pogut «traure pit» pels diners de què disposa Educació gràcies al govern del PP, però els socialistes «retallaran diners», i li ha instat a marxar-se del Consell si no està d’acord.

El conseller ha assenyalat que el PP «enganya a la gent» en dir que la demanda ha de ser l’únic criteri, ja que d’aqueixa manera no es poden planificar les plantilles ni el projecte pedagògic.

Des de Ciutadans, Mercedes Ventura s’ha referit a la «imposició lingüística» i als «inquisidors lingüístics» dins de l’aula per a saber en quina llengua es comuniquen els professors amb els alumnes i amb les famílies, i els alumnes entre si al pati o en el menjador. La diputada María de los Llanos, de Vox, ha indicat que Marzà es dedica al «adoctrinament ideològic» en el pensament, la sexualitat o la història».

0
Comentarios