fbpx

El paper de l’alumnat mediador als centres docents

Més de 460 estudiants i docents de 58 centres de les comarques d’Alacant i València participen en la XVI Trobada d’Alumnat Mediador, una experiència que implica a 23.400 alumnes.
Pablo RoviraMartes, 14 de enero de 2020
0

Trobada d’Alumnat Mediador a l’IES “Benlliure” de València. MAGISTERIO

La directora general d’Educació Inclusiva de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Andrés, va participar en la setzena edició de la Trobada d’Alumnat Mediador que s’ha celebrat a l’IES “Benlliure” de València amb el lema ‘Conéixer els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides per a transformar el món’.

La jornada va reunir més de 460 alumnes i docents de l’ESO de 58 instituts de les comarques d’Alacant i de les de València. De les comarques d’Alacant han participat sis centres d’Alcoi, l’Alfàs del Pi i Dénia, mentre que els altres 52 són de 34 municipis de les comarques de València.

Al sistema educatiu valencià 935 centres docents sostinguts amb fons públics disposen d’aquest curs d’equips de mediació escolar. Això suposa que al voltant de 23.400 alumnes de Primària i Secundària estan implicats directament com a mediadors en la resolució pacífica de conflictes.

A les comarques d’Alacant són 340 els centres educatius amb equips de mediació integrats per uns 8.500 alumnes, mentre que a les de Castelló són 127 centres, que globalment mobilitzen uns 3.200 estudiants mediadors. A les comarques de València aquest curs hi ha equips de mediació a 468 centres docents que sumen uns 11.700 mediadors.

“La mediació és un sistema alternatiu de resolució de conflictes. És un intent de treballar amb l’altre i no contra l’altre, a la recerca d’una via pacífica i equitativa per a afrontar els conflictes, en un entorn de creixement, d’acceptació, d’aprenentatge i de respecte mutu”, ha explicat la directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés.

La directora general ha remarcat que l’alumnat mediador “està fent un treball fantàstic, sobretot perquè si detecten cap cas en què cal fer una resolució de conflictes ho traslladen a la comissió de mediació i des del respecte, la tolerància i l’empatia fan un treball de resolució de conflictes fantàstic entre iguals”.

“És reconfortant pensar que hi ha tants centres educatius implicats, el que fa que a la fi siga possible transformar els centres en espais de convivència per a tothom”, ha afegit.

Trobades d’alumnat mediador

L’organitzador d’aquestes trobades d’alumnat mediador és el professor José Ignacio Magdalena, coordinador de l’equip de mediació de l’IES “Ausiàs March” de Manises i ha explicat que aquestes jornades “a banda de per a reflexionar sobre problemes d’actualitat o la convivència, són també per a gaudir i han de ser un premi per a l’alumnat que està treballant tot l’any per millorar el clima a les aules, no solament a través de la mediació sinó també fent moltes activitats com per exemple enguany, que s’ha implicat amb la difusió dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides”.

A les trobades d’alumnat mediador també hi juga un paper protagonista el director del postgrau de Mediació en Contextos Educatius de la Universitat de València i coordinador d’igualtat i convivència de l’IES “San Vicente Ferrer” de València, Carlos Caurín.

“La formació del professorat en aquesta qüestió més que important és imprescindible: el docent ha de tindre una vocació de resolució de conflictes i de cultura de pau per a poder transmetre valors”, ha afirmat.

Per tot això, Caurín, creu que un professor “mai serà complet si no té una formació en mediació, perquè és important per a portar una classe resoldre els conflictes entre els companys, entre els pares, mares, així com en tota la comunitat educativa i, per això, hem d’aprendre a fer-ho”.

Carlos Caurín. Coordinador de convivència: "

Un professor mai serà complet si no té una formació en mediació, perquè és important per a portar una classe resoldre els conflictes

"

La mediació escolar consisteix en un procés voluntari, flexible i participatiu de resolució pacífica de conflictes, en el qual dues parts enfrontades recorren voluntàriament a una tercera persona imparcial, el mediador, per a arribar a un acord satisfactori. Aquest mètode promou la recerca de solucions que satisfacen les necessitats de les parts.

“L’objectiu de la mediació no és l’acord sinó facilitar que s’establisca una nova relació entre les parts en conflicte, augmentar el respecte i la confiança entre aquestes, corregir percepcions i informacions falses que es puguen tindre respecte el conflicte i/o entre els implicats en aquest, crear un marc que facilite la comunicació entre les parts i la transformació del conflicte”, detalla la directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés.

Així, s’ha demostrat que els programes de mediació escolar existents als centres milloren el clima de convivència als centres pel fet que creen ambients més relaxats i productius, augmenten la capacitat de resolució de conflictes de forma no violenta, i disminueixen el nombre de conflictes. A més, també contribueixen a desenvolupar actituds d’interés i respecte per l’altre.

0
Comentarios