fbpx

Dos centres valencians se sumen al model Ashoka

Dos centres valencians s’han sumat a l’innovador model educatiu d’Ashoka basat a postular l’Educació com un eix de transformació social i als alumnes com a agents de canvi reals.
Pablo RoviraMartes, 17 de noviembre de 2020
0

Abans de ser una Escola ‘Changemaker’ el CEIP “Ciudad del Mar” ja va ser condecorat amb el Premi a la Innovació Educativa 2018.

Recentment, s’ha donat a conéixer que el transgressor moviment educatiu impulsat per l’ONG Ashoka ha trobat dos nous refugis a la Comunitat Valenciana de la mà del CEIP “Ciudad del Mar”, de Torrevieja, i l’IES “Cotes Baixes”, institut situat a Alcoi. Aixó és fruit d’una iniciativa que està activa en 33 països de tot el món i que ha focalitzat bona part del seu treball en la modernització i actualització educativa, que encara es troba molt desfasada respecte a l’època en la qual estem. Era il·lògic que un món globalitzat caracteritzat pels nombrosos avanços tècnics i tecnològics que han ajudat a dinamitzar a gran escala la societat mantinguera el mateix sistema pedagògic durant dècades.

Els dos centres en qüestió van ser seleccionats, al costat d’altres sis, d’entre més de 350 centres de tota Espanya. Van haver de passar un llarg i minuciós procés d’avaluació que es va veure allargat per les traves afegides pel COVID-19. Finalment, van començar a formar part de la xarxa d’escoles ‘Changemakers’. El concepte Changemakers és la base de l’ideari de Ashoka. Es tracta d’un programa dedicat a reestructurar l’ensenyament apoderant als joves per a involucrar-se en la millora del seu entorn i fomentant la seua activitat com a emprenedors socials.

Aixó és fruit d’una iniciativa que està activa en 33 països de tot el món i que ha focalitzat bona part del seu treball en la modernització i actualització educativa, que encara es troba molt desfasada respecte a l’època en la qual estem.

Simón Menéndez, director d’estratègies d’Educació i joves en Ashoka, afirma que “Ashoka valora els centres educatius que puguen encaixar en el seu model a través d’unes dinàmiques, una visió i una metodologia que doten als alumnes d’autonomia i capacitat per a ser agents de canvi”. A més, defensa que aquest canvi de model respon a la necessitat del món actual, “realment, en l’Educació aquest és un procés lent però imparable. Els xiquets d’ara necessiten les competències suficients per a enfrontar-se al complex i incert món en el qual viuen, tant com per a saber manejar-se en aqueix context com per a tindre un paper proactiu dins de la societat”.

Simón Menéndez, Director d'estratègies de joves i educació en Ashoka "

"Els xiquets dára necessiten les competències per a enfrontar-se a aquest complex i incert món"

"

De manera que la novetat va camí de convertir-se en la norma en un futur no gaire llunyà. El CEIP “Ciudad del Mar” i l’IES “Cotes Baixes” poden considerar-se pioners de la qual serà l’ensenyament del futur, ja que ara mateix els seus mètodes innovadors els col·loquen entre els centres més avantguardistes de la Comunitat Valenciana. Els seus vincles amb Ashoka no van ser per iniciativa pròpia, sinó que va ser la pròpia organització la que es va posar en contacte amb ells en vista de la seua originalitat i innovació. Mai va haver-hi cap directriu d’algun òrgan o institució externa, sinó que van ser les pròpies escoles les que van decidir canviar el seu rumb per a perfeccionar el seu treball i dur a terme un desenvolupament més integral en el seu alumnat.

No obstant això, encara que ambdues comparteixen la mateixa cosmovisió educativa i unes sinergies alumne-escola certament similars, cadascuna posseeix la seua pròpia idiosincràsia a partir d’un patró que ells mateixos han creat i posteriorment complementat a la labor de Ashoka.

CEIP “Ciudad del Mar”

D’una banda, el CEIP “Ciudad del Mar” té com a missatge central que l’educar és més que el saber. “Cal fer que l’aprenentatge li entregue eines al xiquet per a sobreviure i treballar. Això es fa enfortint l’aprenentatge experimental que porta a desenvolupar un pensament crític i un raonament lògic. De res ens serveix que un xiquet aprenga de memòria per a després oblidar-lo, és per això que nosaltres potenciem l’educació del ser” explica Ricardo Recuero, director del centre de Torrevieja.

IES "Cotes Baixes"

D’altra banda, l’IES “Cotes Baixes” fonamenta la seua ruta de treball en l’aprenentatge col·laboratiu. Això ha possibilitat establir unes sinergies molt eficàcies entre els seus grups de Batxillerat i de Formació Professional. “Treballem a través d’un model de col·laboracionisme entre els estudiants a partir d’un pla estratègic derivat en reptes i introduïm la interacció entre diferents àmbits. Gràcies a això, el rendiment en termes de fracàs escolar ha millorat molt des que iniciem el projecte allà per 2014. Les nostres metes, al cap i a la fi, són l’impacte social i el valor humà”, relata per la seua part Fernando Sansaloni, l’actual director del centre.

No obstant això, la implantació de noves tècniques de treball no ignora algunes de les principals xacres presents en l’Educació com ara el fracàs escolar, l’exclusió social o el bullying, perquè ataquen l’arrel en promoure el treball en equip i la inclusió de tot l’alumnat fent-los partícips del que succeeix al seu voltant. Això s’ha materialitzat en l’IES “Cotes Baixes”, que han disminuït les seues taxes de fracàs i abandó escolar des que van emprendre aqueix nou full de ruta.

En definitiva, en una època en la qual un virus ha aconseguit paralitzar la societat a pràcticament quasi tots els nivells, es demostra que no existeix virus que pot frenar el progrés i la innovació als centres.

0
Comentarios

  1. Sandra
    25 de noviembre de 2020 14:38

    Lastima que no esté la noticia en castellano .