fbpx

Gómez Trinidad: “A Espanya no existeix una crisi de joves, sinó d’educadors”

Conferència a València del ex vicepresident del Consell Escolar de l’Estat.
Pablo RoviraMiércoles, 27 de enero de 2021
0

Un moment de la conferència de Juan Antonio Gómez Trinidad a la UCV.

El catedràtic de Filosofia Juan Antonio Gómez Trinidad, vicepresident del Consell Escolar de l’Estat entre 2017 i 2020, ha pronunciat una conferència al Campus de València-Santa Úrsula de la Universitat Catòlica de València (UCV), en la qual ha assegurat que hui a Espanya “no existeix una crisi de joves, dels quals tant es parla aquests dies, sinó d’educadors”.

“Ens trobem en un període d’emergència educativa i necessitem educadors que sàpien de què va l’Educació i que siguen capaces entregar-se a ella amb alegria, esperança i sacrifici. Cal prendre’s de debò la vocació d’educador, tant els pares com els professors i els gestors de l’Administració”.

Juan Antonio Gómez Trinidad "

Ens trobem en un període d’emergència educativa i necessitem educadors que sàpien de què va l’Educaciói que siguen capaces entregar-se a ella

"

En opinió de Gómez Trinidad, la societat espanyola va donant “bandades”, sense tindre un “diagnòstic precís” dels problemes que tenallen a l’Educació: “No som conscients de la gravetat de la situació per la qual estem passant. Existeixen en aquests moments alguns indicadors que converteixen la situació en preocupant i això ha d’afrontar-se”.

El primer d’aqueixos indicadors és l’esmentada crisi d’educadors, les “víctimes dels quals” són xiquets i joves. D’una banda, “els propis pares estan desorientats, en general, i veuen l’Educació dels fills com un problema. Hui se’ls dona tot als fills, encara que no se sap molt bé com educar-los. Caldrà replantejar-se si donar-li-ho tot als xiquets és la forma correcta d’educar-los”.

D’altra banda, “entre els professors hi ha molts que estan cremats, han perdut la il·lusió i l’entusiasme per la seua professió”. A més, “a les facultats de Magisteri no van els estudiants amb millors expedients, a diferència del que succeeix amb Medicina.

"

Hem de formar a les pròximes generacions amb els valors heretats de la cultura occidental, que ens va portar la societat del benestar

"

Per a aquest catedràtic de Filosofia, Espanya es troba en un moment “clau” en l’àmbit educatiu i social: “Hem de formar a les pròximes generacions amb els valors heretats de la cultura occidental, que ens va portar la societat del benestar, dels drets humans, del respecte i de la tolerància”.

“Ara ens trobem en un moment de recanvi generacional de professors. Quasi un terç dels 760.000 professors que hi ha a Espanya té més de 50 anys, de manera que és el temps adequat per a aplicar polítiques educatives serioses i rigoroses”.

El ex vicepresident del Consell Escolar de l’Estat ha afirmat, així mateix, que “la qualitat de l’Educació no pot estar mai per damunt de la qualitat del professorat”. En aqueix sentit, ha comminat als polítics espanyols a “imitar” als països que han millorat la seua situació educativa: “Tenim un cas molt pròxim a Portugal. Allí els partits principals van arribar a un pacte d’Estat fa deu anys i s’estan desenvolupant polítiques educatives estables”.

0
Comentarios