fbpx

Els joves obtenen pitjors resultats quan juguen a videojocs entre setmana

Investigadors de la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH) a Castelló i de la Universitat de València (UV) han analitzat la relació entre els hàbits d’ús de videojocs i els resultats acadèmics entre adolescents valencians.
Redacción-ValenciaJueves, 4 de febrero de 2021
0

L’estudi ha revelat també diferències en les qualificacions: els jugadors intensius obtenen pitjors qualificacions.

L’estudi, realitzat mitjançant qüestionaris distribuïts entre més de 1.500 estudiants d’ESO de la Comunitat Valenciana, revela que dediquen una mitjana de 47,23 minuts al dia a jugar a videojocs, encara que aquesta xifra és menor entre setmana que durant el cap de setmana. Els joves que juguen més temps de dilluns a divendres suspenen més assignatures, mentre que aquells que dediquen més temps als videojocs els caps de setmana trauen millors notes escolars.

L’estudi “El temps d’ús dels videojocs en el rendiment acadèmic dels adolescents”, ha sigut publicat en la revista científica Comunicar i els seus autors són el professor del Departament d’Educació de la CEU UCH de Castelló Fernando Gómez-Gonzalvo, al costat de José Devís i Pere Molina-Alventosa, catedràtic i professor, respectivament, del Departament d’Educació Física i Esportiva de la UV. L’estudi aporta, a més, altres dades rellevants: els jugadors freqüents, moderats i molts dels ocasionals obtenen bons resultats acadèmics, el contrari del que ocorre amb els jugadors intensius, del que es dedueix que l’ús moderat de videojocs no sembla afectar el rendiment acadèmic dels adolescents.

La investigació aprofundeix en la relació del temps d’ús segons la mena de dia setmanal i el rendiment acadèmic, així com en les diferències dels perfils d’ús temporal dels adolescents escolars segons el rendiment acadèmic.

Focus del debat

Aquesta investigació pretén llançar llum al debat científic sobre els possibles efectes negatius dels videojocs en els joves i, en concret, en el seu rendiment acadèmic. Un debat que genera des de fa anys una gran preocupació en la ciutadania i en la comunitat educativa pel pes que aquest tipus de jocs té en l’oci dels joves. Segons l’Informe de la Joventut a Espanya de 2016, 8 de cada 10 adolescents juguen a videojocs. A més, aquest és el col·lectiu que més temps els dedica, segons l’últim informe editat per l’Associació Espanyola de Videojocs.

Diversitat de conclusions

Segons destaca el professor d’Educació de la CEU UCH de Castelló, Fernando Gómez-Gonzalvo, “nombroses investigacions de la comunitat científica sobre la relació videojocs-rendiment escolar aporten conclusions aparentment contradictòries. Així, existeixen estudis que apunten al fet que els videojocs perjudiquen els resultats acadèmics, mentre que uns altres troben efectes positius dels videojocs.

0
Comentarios