fbpx

Experts proposen educar en la paciència i la vulnerabilitat

Article del professor de Magisteri del CEU de Castelló, Juan Manuel Monfort. El llibre analitza els reptes educatius que planteja la Covid-19. Els articles formen part de l'obra “Pandèmia i resiliència".
Redacción-ValenciaMartes, 16 de febrero de 2021
0

La pandèmia planteja un repte al sistema educatiu i per als aprenentatges.

La Covid-19 ens ha recordat la nostra fragilitat i vulnerabilitat, ha posat a prova la nostra capacitat per a suportar la frustració, ens ha obligat a trencar amb la nostra “normalitat” i ha fet tremolar els fonaments de la nostra existència. I si poguérem aprendre a l’escola a afrontar, en millors condicions, situacions de crisis com aquesta? Aqueixa és la proposta del professor de Magisteri de la Universitat CEU Cardenal Herrera de Castelló Juan Manuel Monfort, que advoca per incloure la competència existencial en el sistema educatiu europeu, per a educar també des de l’escola en aspectes com la paciència o la vulnerabilitat.

En el seu article “Les competències clau i els temps de crisis”, publicat en l’obra col·lectiva “Pandèmia i resiliència”, de l’editorial Eunsa, l’expert assegura que aquesta crisi comporta una oportunitat per a reflexionar sobre la importància d’educar en la denominada competència existencial o espiritual.

Superar la frustració

Aquesta competència, assegura Monfort, “permet conéixer les diferents respostes que l’ésser humà ha donat al sentit global de l’existència i ens prepara per a ser més resilients i per a superar la frustració i la fragilitat de la nostra societat i els nostres plans”. “No hi ha dubte, afig l’expert, que és necessari enfortir la dimensió més profunda de l’ésser humà per a desenvolupar competències tecnològiques o científiques que permeten acabar amb crisis com la que estem vivint”.

Per a l’investigador, a més, es tracta d’una competència clau en qualsevol context. I és que, assegura, “encara que les situacions límit són les que obliguen l’ésser humà a desenvolupar determinades habilitats i recursos intel·lectuals i vitals per a fer-los front, ens enganyaríem si pensàrem que no és útil en el pla personal, on les crisis són recurrents fins i tot en èpoques de bonança o estabilitat comunitàries”.

No obstant això, recorda Monfort, malgrat la seua importància, la competència existencial no és present en els currículums del sistema educatiu europeu “que suposadament busca preparar ciutadans competents, preparats per a abordar els desafiaments del segle XXI i amb capacitat d’adaptació als escenaris que estan per vindre”.

0
Comentarios