fbpx

“Plantegem la retirada del decret d’orientació i negociar la millora dels SPE”

Redacción-ValenciaMiércoles, 10 de febrero de 2021
0

Lourdes Rada, directora de Servei Psicopedagògic Educatiu d’Altea, al seu despatx.

L’esborrany del nou decret de Conselleria que reordena el model d’orientació escolar ha donat lloc a un important malestar per part de SPE, el Servei de Psicopedagogs escolars, perquè fins ara s’encarregava de realitzar aqueixa labor com a organisme extern però el canvi obliga al fet que els serveis ja no depenguen del cos, sinó que els professionals passen a formar part del cos docent intern dels centres educatius

Quina és la primera notícia que vau tindre sobre la proposta del nou model d’orientació?
—Nosaltres ens assabentem en una Mesa Sectorial, en la qual la directora general ens explica que hi haurà un canvi de model d’orientació. Ens va enxampar totalment de sorpresa, no donàvem crèdit. A partir d’ací, comencem a plantejar-nos què havia ocorregut per a arribar a aqueixa situació. La indignació del col·lectiu va ser enorme.

Com creus que s’ha arribat a aquest punt?
—Anteriorment, ja havíem demanat reunions per a parlar sobre el tema dels SPE, sobretot per a estudiar com es podria millorar, ja que és un organisme que data de l’any 1985 i exigeix una renovació constant. De tres reunions sol·licitades només se’ns va concedir una, allà per 2019, quan es va incorporar la nova Directora general. Després demanem més per a parlar de propostes i millores, però no se’ns van concedir. Tampoc se’ns va avisar que s’estava preparant un decret d’aquest tipus, d’ací la sorpresa.

En algun moment heu sentit un intent de consens o debat per part de Conselleria?
—No, en absolut. Com he dit, en cap moment ens van avisar que estaven ideant un nou model d’orientació. Va ser tot d’un dia per a un altre. Ens indigna especialment la immediatesa de la mesura sense haver comptat amb nosaltres per a res. Ho han fet d’una forma molt fosca, i poc transparent. I fins i tot de forma poc democràtica, la qual cosa en un govern que es fa dir progressista és especialment dur. A més, plantegen que el model entre en vigor ja a partir del següent curs.

"

Ens indigna especialment la immediatesa de la mesura sense haver comptat amb nosaltres per a res

"

Llavors, quina és la vostra reivindicació?
—Nosaltres reivindiquem el que és millor per als centres educatius, per això ens oposem frontalment al desmantellament de SPES, perquè entenem que els equips externs són fonamentals per a poder fer una orientació de qualitat. El que plantegem i volem és la retirada del document del projecte i asseure’ns a negociar sobre la millora de SPES. Però de veritat, sense paranys ni plecs.

Com creus que afectaria aquest nou model a efectes pràctics a partir del curs que ve?
—Una dels avantatges de ser un equip extern és que estem coordinats amb professionals del sector, amb la qual cosa hi ha un enriquiment continu. Si estiguérem dins del centre no hi hauria aqueix intercanvi d’informació. Apart, som un referent educatiu per a tota la comarca, inclosos pobles aïllats en situació de major risc. Quan es produeix una situació complicada a l’escola ser un equip extern et dona una imparcialitat i objectivitat que permet arribar a solucions molt més eficaces i ràpides. Sense oblidar que tenim un bagatge de coneixements i experiències de més de 30 anys. Menysprear això és un gravíssim error. És estrany perquè es planteja que els orientadors aniran als centres però després es crearà una estructura per a reunir-se en la zona, quan aqueixa doble funció ja la complim nosaltres. Estem en permanent contacte amb la comunitat educativa.

"

Ens oposem frontalment al desmantellament de SPES

"

Creus que aqueix sentit d’inclusió que ‘ven’ Conselleria d’Educació ja es donava en el model actual?
—Sí, l’argument que donen que l’orientador dins del centre estarà més pròxim al professorat és identificar l’interne com a pròxim i l’extern com a alié. És una identificació falsa. Nosaltres som absolutament pròxims al professorat. Parlen de la inclusió i del discurs dialògic, mentre plantegen una mesura d’aquesta envergadura excloent als equips que fins ara hem vetlat per la inclusió en els centres. Si els preguntes als orientadors de secundària que ja estan dins dels centres ells envegen l’estructura dels SPE perquè se senten sols. Desmuntar aquesta estructura seria gravíssim.

Què opines sobre altres beneficis com ara l’increment de plantilla o una major ajuda als centres de barris més vulnerables?
—D’una banda, nosaltres portem demanant molt temps l’increment i l’estabilitat de plantilla dels serveis psicopedagògics. És curiós que just amb aquest canvi de model afigen més orientadors. Nosaltres també advoquem per més orientadors però amb l’estructura actual de SPES. Respecte als treballadors socials, nosaltres portem anys reivindicant que tinguen una major presència per la importància del seu paper. A més, l’estar en contacte amb un equip d’orientadors facilita el treball col·laboratiu i l’intercanvi. Per a poder fer millors avaluacions dels alumnes, la visió del treballador social al costat de la de l’orientador fan molt més ric el diagnòstic que si hi ha només un treballador social en el centre. Per tant, ambdues són millores compatibles amb el manteniment de l’activitat dels SPE.

"

Els orientadors de secundària que ja estan dins dels centres envegen l’estructura dels SPE

"

Canviant de terç, heu sentit el suport dels sindicats?
—Sí, en la Mesa Sectorial que vam tindre amb la direcció general eren presents tots els sindicats. En aquella Mesa, excepte CCOO, que representa un 15% dels docents, la resta van demanar la retirada del document i la negociació dels SPE. Ens sentim recolzats.

Una vegada traslladat el vostre descontentament, quines expectatives teniu de com avançarà el conflicte?
—De moment, tenim previstes més converses amb la Directora General. Veurem el que ens compta en les reunions, però, aparentment, la seua postura és molt ferma. Nosaltres som una xarxa de 34 SPE; 17 a València, 12 a Alacant i cinc a Castelló. Estem tots coordinats per a continuar reivindicant el que pensem que és millor per a l’escola, però no et puc dir més perquè arribar a una negociació i a un acord depén de les dues parts, no sols d’una.

0
Comentarios