fbpx

Educació organitza a Elx la fira 'Viu l'FP!' per a mostrar l'oferta d'FP a les comarques d'Alacant

Educació ha ampliat en 2.700 l'oferta de places en diferents títols d'FP per al curs que ve a les comarques d'Alacant. La fira mostra la diversitat de títols i l'alt grau d'ocupabilitat futura per a qui tria aquesta opció formativa.
Redacción-ValenciaLunes, 23 de mayo de 2022
0

El secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional, Miquel Soler, juntament amb el director general d’FP i Ensenyaments de Règim Especial, Manuel Gomicia, i l’alcalde d’Elx, Carlos González, ha visitat la fira ‘Viu l’FP!’, que acull el Centre de Congressos de la capital del Baix Vinalopó el 18 i 19 de maig.

Aquest esdeveniment està organitzat per la Conselleria d’Educació amb l’objectiu de donar a conéixer l’oferta formativa d’aquests estudis a les comarques d’Alacant. Una oferta que, per al pròxim curs 2022-2023, la Conselleria ha incrementat en 5.700 places de nova creació, prop de la meitat d’aquestes a les comarques d’Alacant.

La fira ‘Viu l’FP!’ és una trobada d’aprenentatges, de col·laboració i, sobretot, de gaudi i passió pels oficis, tant si són de sectors industrials o de serveis, entre el professorat i l’alumnat per a donar a conéixer el que ocorre dins de l’aula.

Així, traure l’FP al carrer és una manera de promocionar, fomentar i potenciar aquests estudis i apropar-los a l’alumnat que acaba l’ESO i el Batxillerat, i a la societat en general, com una valuosa opció formativa i laboral carregada de futur per als i les joves.

L’esdeveniment pretén captar indistintament l’atenció de les famílies i l’alumnat, i s’articula mitjançant casetes expositives dedicades a les diferents famílies professionals de l’FP, amb una successió ininterrompuda de demostracions pràctiques col·lectives d’aquestes especialitats protagonitzades per l’alumnat dels centres d’FP alacantins.

L’alumnat i el seu professorat han traslladat de les aules al carrer els seus ensenyaments per a fer-los visibles d’una manera real i pràctica. Durant aquests dos dies, al Centre de Congressos d’Elx, es podrà veure des de com es fa un empelt, com es programa un robot o, fins i tot, com s’utilitzen els drons per a detectar plagues; el simulacre d’un accident amb múltiples víctimes i també d’un incendi forestal permetran demostrar les habilitats i destreses que adquireix l’alumnat per a manejar situacions extremes.

Pel que fa a les noves tecnologies, hi haurà tallers de fabricació intel·ligent amb impressores 3D i d’utilització de la realitat virtual i augmentada en treballs d’edificació, i l’ús de simuladors per a aprendre a reparar aerogeneradors, soldar i, inclús, pintar un cotxe.

Al llarg dels dos dies, l’alumnat també farà sessions dels múltiples oficis que s’aprenen a través de l’FP, com ara el de discjòquei. A més, mitjançant un taller de ràdio en directe, professorat de les diferents famílies professionals detallarà l’oferta dels centres educatius.

En cada una de les casetes de les diferents famílies professionals, hi ha punts d’informació tant sobre els estudis que s’ofereixen com de la modalitat que es pot cursar, de manera presencial o semipresencial a distància, d’FP Dual, d’oferta parcial, i de sobre com poder certificar l’experiència professional per a les persones que no disposen d’un títol.

Quatre titulacions noves: una de grau superior i tres ‘màsters’

Les 2.700 places noves d’FP que s’oferiran a les comarques d’Alacant el pròxim curs són el resultat de la implantació de 86 títols de grau (14 d’FP Bàsica, 27 de grau mitjà i 45 de grau superior) i de 13 cursos d’especialització.

Hi ha quatre títols, un superior i tres ‘màsters’ de l’FP, que s’oferiran per primera vegada en el sistema valencià de Formació Professional, i tots s’estrenen a les comarques d’Alacant.

El títol superior que s’inicia per primera vegada el pròxim curs és el de Formació per a la Mobilitat Segura i Sostenible, que es podrà estudiar al CIPFP Canastell de Sant Vicent del Raspeig. Permet treballar com a professor o professora de formació viària en escoles de conducció o autoescoles, així com impartir cursos de sensibilització i reeducació viària, conducció de mercaderies perilloses, seguretat viària i conducció segura.

Els tres cursos d’especialització que es podran estudiar per primera vegada en el sistema educatiu valencià són el d’Implementació i Manteniment de Xarxes 5G, dirigit a persones titulades en grau mitjà de la família professional d’Electricitat i Electrònica, amb 300 hores de formació, que s’implantarà a l’IES La Torreta d’Elda; el de Manteniment i Seguretat de Sistemes en Vehicles Híbrids i Elèctrics, adreçat a persones titulades en graus superiors de la família professional de Transport i Manteniment de Vehicles, que inclou 650 hores de formació i es podrà estudiar a l’IES La Torreta d’Elx, i el d’Instal·lació i Manteniment de Sistemes Connectats a Internet (IoT), de 360 hores i dirigit a persones titulades en grau mitjà, el qual s’oferirà també a La Torreta d’Elx.

Els cursos d’especialització, coneguts com els ‘màsters’ de l’FP, tenen entre 300 i 720 hores de formació avançada. Permeten a les persones titulades en FP aprofundir i actualitzar la seua preparació en les noves tècniques i les eines que demana el mercat laboral en diversos sectors estratègics.

A les comarques d’Alacant, l’increment més gran de l’oferta es fa en dues famílies professionals amb molta demanda d’ocupació: la d’Informàtica i Comunicacions, amb la implantació de 19 titulacions de grau i cursos d’especialització, que ofereixen unes 500 places, i la família de Serveis Socioculturals i a la Comunitat, en què s’implanten 9 cicles amb 250 places.

En el primer cas, cal subratllar que la Conselleria incrementa un 50 % l’oferta del grau superior de Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma (DAM), que passa d’oferir-se en 10 centres, actualment, a 15 el pròxim curs, que s’implantarà també en l’IES Antonio Sequeros d’Almoradí, l’IES Macià Abela de Crevillent, l’IES Historiador Chabàs de Dénia, l’IES La Mola de Novelda i l’IES Las Espeñetas d’Orihuela.

També s’augmenta un 36 % l’oferta de places del grau superior de Desenvolupament d’Aplicacions Web (DAW), que actualment s’ofereix en 11 instituts i el curs vinent, en 14, en implantar-se en l’IES Doctor Balmis d’Alacant, l’IES Enric Valor de Monòver, l’IES Poeta Paco Mollà de Petrer i l’IES Torrevigía de Torrevieja.

Igualment, els tres cursos d’especialització de la família d’Informàtica i Comunicacions s’oferiran per primera vegada el pròxim curs a les comarques d’Alacant: el de Ciberseguretat en Entorns de les Tecnologies de la Informació a l’IES Antonio Sequeros d’Almoradí, el de Desenvolupament de Videojocs i Realitat Virtual a l’IES Poeta Paco Mollà de Petrer, i el d’Intel·ligència Artificial i Big-Data s’implantarà simultàniament a la Vila-Joiosa (IES Marcos Zaragoza), Sant Vicent del Raspeig (IES San Vicente) i Xàbia (IES La Mar).

Pel que fa a la família de Serveis Socioculturals i a la Comunitat, cal destacar que el pròxim curs la Conselleria oferirà un 33 % més de places del grau mitjà d’Atenció a les Persones en Situació de Dependència, una titulació molt demandada per l’eixida laboral que té. Aquests estudis enguany s’ofereixen en 12 centres alacantins i el pròxim curs la xifra creix a 16, amb la implantació en l’IES Antonio Serna d’Albatera, l’IES Fray Ignacio Barrachina d’Ibi, l’IES Azorín de Petrer i el CIPFP Canastell de Sant Vicent del Raspeig.

Altres apostes importants són la duplicació amb escreix de l’oferta del grau superior de Condicionament Físic, de la família professional d’Activitats Físiques i Esportives. És una titulació de recent creació que s’ha estrenat aquest curs en tres centres de les comarques d’Alacant i que el pròxim curs s’oferirà en quatre més, ja que s’implantarà en l’IES 8 de Marzo d’Alacant, l’IES Historiador Chabàs de Dénia, l’IES El Palmeral d’Orihuela i l’IES Haygón de Sant Vicent del Raspeig.

El mateix passa amb el títol de grau mitjà d’Elaboració de Productes Alimentaris, que s’ha estrenat aquest curs en Dénia i que el pròxim curs s’implantarà en tres municipis més: Alacant (IES Virgen del Remedio), Benejúzar (IES de Benejúzar) i Elda (CIPFP Valle de Elda).

Període d’admissió en FP

Cal recordar que aquesta setmana s’obri l’admissió telemàtica per al pròxim curs 2022-2023 en Formació Professional, tant en FP Bàsica com en els estudis de grau mitjà i superior, i en els cursos d’especialització. El primer dia que es podran presentar les sol·licituds en telematricula.es serà aquest dijous 19 i l’últim, el diumenge 29 de maig.

La matriculació en FP Bàsica serà del 15 al 21 de juliol; del 22 al 29 de juliol, en grau mitjà i superior, i del 12 al 15 de setembre, en els cursos d’especialització en grau mitjà i superior.

Tota la informació estarà disponible en el web: https://portal.edu.gva.es/telematricula/es/inicio/

0
Comentarios