fbpx

Marzà: 'Impulsem la resposta europea per a corregir la visió androcèntrica de la cultura, la història i la ciència en l'educació'

En aquesta jornada internacional s'han presentat els cinc instruments didàctics generats pel projecte europeu Women's Legacy liderat per la Conselleria d'Educació. Són el curs per al professorat 'Ciència amb científiques per a l'aula', un banc de recursos sobre l'aportació de les dones a la cultura i la ciència, i tres catàlegs d'obres de música, literatura i art d'autoria femenina.
Redacción-ValenciaLunes, 9 de mayo de 2022
0

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha obert l’acte de presentació dels cinc productes intel·lectuals generats pel projecte europeu Erasmus + KA201 Women’s Legacy, liderat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i que coordina la investigadora Ana López-Navajas. L’acte ha tingut lloc a l’Aula Magistral de Les Arts de València i ha estat seguit per més de mig miler de docents i persones vinculades al món de l’educació de diferents països, 350 d’elles de manera presencial, més altres 200 que s’han connectat a la retransmissió en directe a través d’internet.

El projecte europeu Women’s Legacy d’innovació educativa Erasmus + KA201 es va iniciar en 2020 amb una durada de tres anys. El lidera la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i el seu objectiu és que les contribucions de les dones en la història, la cultura i la ciència formen part dels continguts educatius. Aquesta associació estratègica per al desenvolupament de la innovació educativa en l’àmbit europeu és finançada per la Comissió Europea amb 361.755 euros a través del programa Erasmus +. Hi participen 9 socis valencians, d’Itàlia, Lituània i Escòcia.

El conseller Marzà ha agraït el treball dels grups de treball implicats en el projecte Women’s Legacy, «especialment a la seua coordinadora Ana López-Navajas, que amb la seua tenacitat està contribuint a impulsar la resposta europea a la necessitat comuna d’oferir instruments d’intervenció didàctica que servisquen per a canviar en els continguts educatius la visió androcèntrica de la cultura, la ciència i la història».

«El projecte ha arribat a l’equador de desenvolupament i és per això que estem en el punt de presentació dels cinc productes que han creat les investigadores i investigadors per a posar a l’abast de les comunitats educatives europees justament això: el canvi de paradigma d’allò que transmetem al nostre alumnat amb la introducció del ric patrimoni cultural europeu d’autoria femenina», ha insistit el conseller.

El conseller Marzà ha agraït el treball dels grups de treball implicats en el projecte Women's Legacy, "especialment a la seua coordinadora Ana López-Navajas

Els cinc productes intel·lectuals que s’han desenvolupat a través del projecte Women’s Legacy són: un curs de formació del professorat amb el títol ‘Una ciència amb científiques per a l’aula’, un banc de recursos amb activitats, indicacions i informacions sobre les dones i les seues contribucions, juntament amb tres catàlegs d’obres i fragments d’autoria femenina en música, literatura i art.

El curs ‘Una ciència amb científiques per a l’aula’, que el Cefire ja està impartint a un centenar de professors i professores de Secundària de forma en línia, és un curs específic dedicat a l’àmbit científic, tecnològic i matemàtic de la Conselleria d’Educació i consta de 30 hores de duració. Quedarà a disposició pública perquè qualsevol institució educativa el puga oferir al seu professorat i l’equip del projecte europeu Women’s Legacy ja està treballant a adaptar-lo a més nivells educatius, així com per incorporar-lo als màsters de professorat de Secundària. A més, la intenció és que s’impartisca en altres autonomies i en països com Itàlia, Lituània i Escòcia.

El banc de recursos conté activitats, indicacions i informacions sobre les dones i les seues obres i contribucions, classificades per matèries i nivells de l’ESO. En total, 17 grups de matèria han treballat per a produir un model d’inclusió de llegat i referents femenins exportable a qualsevol sistema educatiu del món.

Els tres catàlegs d’obres i figures femenines són un per cada àmbit: música, literatura i art. Tres grups transnacionals hi han treballat i han seleccionat obres i dones referents al mateix temps que han generat una metodologia de documentació i revisió, aportant fitxes amb les claus de cadascuna de les obres o figures rellevants.

Aquests cinc productes intel·lectuals de Women’s Legacy, es publicaran en format digital i gratuït en la web https://womenslegacyproject.eu/ca/home/, són instruments d’intervenció didàctica per a corregir la visió androcèntrica que tradicionalment s’ha transmés des de l’escola i per a recuperar el patrimoni que les dones han generat al llarg de la història en tots els camps acadèmics.

Una altra de les característiques importants de les línies de treball és la seua transferibilitat

Una altra de les característiques importants de les línies de treball és la seua transferibilitat. Així, per exemple, el banc de recursos s’ha dissenyat perquè siga senzilla la seua adaptació a altres llengües i sistemes educatius; els catàlegs estan pensats també per a exportar-los a l’àmbit de les polítiques públiques culturals; i, igualment, el curs de formació s’ha pensat per a replicar-lo en altres matèries. A més, es coordinarà el manteniment i ampliació de la base de dades i catàlegs, i es continuarà oferint la formació del professorat STEM.

L’objectiu és possibilitar una millora en les polítiques educatives, que reforcen els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) 4, 5 i 10, de les Nacions Unides, que fan referència a la igualtat d’oportunitats i la millora de l’educació.

Col·loqui internacional sobre polítiques d’igualtat

La jornada ha culminat amb un col·loqui internacional al voltant d’una política d’igualtat per al patrimoni cultural d’Europa, en el qual han participat la directora general d’Innovació Educativa de la Conselleria, Reis Gallego; el director executiu d’Educació del Glasgow City Council, Douglas Hutchison; i Anna K?dziorek, de la Direcció General d’Educació, Joventut, Esport i Cultura de la Comissió Europea.

Entre la presència internacional en la jornada de Women’s Legacy a València, a més dels socis europeus del projecte, destaca l’assistència de persones representants del Comité de Cultura i Educació del Parlament Europeu, així com de la Direcció General d’Educació, Joventut, Esport i Cultura de la Comissió Europea, de la Universitat París 8, així com del director de l’Institut Cervantes a Aman, la capital de Jordània, i de la presidenta de l’Institut Reial per als Estudis Interreligiosos (RIIFS) d’aquest país.

Entre els socis de Women’s Legacy, que coordina Educació de la Generalitat, destaquen els serveis d’educació del Glasgow City Council, l’ajuntament de la ciutat més gran d’Escòcia; les universitats de València i Vílnius; i l’IAL Nazionale – Innovazione Apprendimento Lavoro, la xarxa italiana més gran d’empreses socials que treballen en formació professional i formació contínua.

Els altres cinc socis d’aquest Eramus + són El Legado de las Mujeres, una associació espanyola de professorat per a donar visibilitat a les dones en els continguts d’Educació Secundària; l’Escola Sindical de Formació Melcior Botella d’Intersindical Valenciana, i dos centres educatius de Secundària, l’IES Benicalap de València i l’IS Luigi Einaudi d’Itàlia.

0
Comentarios