MULAN, eines de treball en línia amb l’alumnat

La Conselleria ha creat MULAN, un conjunt d’eines pèrque el professorat puga treballar en línia amb l’alumnat durant l’estat d’alarma.
Pablo RoviraMartes, 24 de marzo de 2020
0

MULAN: Model Unificat Lectiu d’Actitivitats No pressencials. © BROVKOSERHII

La Conselleria d’Educació ha conformat un pla d’acció per a l’acompanyament en l’Educació a distància en totes les modalitats, cursos i cicles de l’educació valenciana per fer front a la suspensió temporal de les classes presencial amb motiu de l’alerta sanitària causada pel virus COVID-19.

Les sigles d’aquest model unificat lectiu d’activitats no presencials, ‘MULAN’, formen l’acrònim que recorda a la llegendària heroïna xinesa Hua Mulan del segle VI que simbolitza la lluita de tot un poble contra l’invasor: “A això aspira a ser ‘MULAN’, el símbol del fet que treballant conjuntament podem guanyar la batalla al COVID-19 tal com està fent el poble xinés”, ha subratllat el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà.

Quatre portals digitals

El pla ‘MULAN’ inclou quatre portals digitals. Tres d’aquests estan segmentats per etapes educatives atenent les seues característiques específiques i per tal de garantir al mateix temps que, encara que el nombre d’usuaris i usuàries en línia siga elevat, el sistema no col·lapse. Són ‘Mestreacasa’, adreçat per a Infantil i Primària, ‘AULES’ per a ESO, FP Bàsica i EOI, així com la plataforma de videoconferències ‘Webex’ per a Batxillerat i FP. Amb caràcter general, les proves o exàmens es realitzaran a través del portal web ‘AULES’.

El quart portal és l’eina ‘Web Família’ (WF2), que és el nexe de comunicació entre el professorat i les famílies. S’ha ampliat la seua capacitat per damunt dels 5,5 milions de missatges. Davant de l’evolució del COVID-19, es feren treballs de manteniment als servidors de la DGTIC per tal d’ampliar amb escreix la capacitat d’enviar i rebre missatges.

WF2 és la via de comunicació entre personal docent i famílies a través del correu electrònic que hi figura a la matrícula de cada alumne o alumna. A través d’aquest servei s’enviarà a les famílies l’avís de les noves actualitzacions de material disposat en la pàgina web del centre educatiu per a cada cicle, curs i etapa educativa.

Mestreacasa
El portal ‘Mestreacasa’ allotja totes les webs dels centres educatius públics i serà des d’on es difondran en obert els materials per a Infantil i Primària perquè les famílies i l’alumnat puguen descarregar-los per a fer les tasques a casa. Els centres concertats ho faran des de les seues pròpies plataformes web. La Direcció General d’Innovació Educativa està organitzant un repositori unificat de materials i projectes, que es trobarà disponible durant els pròxims dies.

El portal ‘Mestreacasa’ allotja totes les webs dels centres públics i serà des d’on es difondran els materials per a Infantil i Primària

El portal ‘AULES’ és un lloc web destinat a l’aprenentatge en línia (‘e-learning’), desenvolupat per i per a docents que és accessible des de qualsevol dispositiu. L’accés es realitza mitjançant l’adreça consultar ací. Està basat en Moodle, una plataforma de gestió de l’aprenentatge i qualsevol docent dels centres públics pot crear una aula virtual i començar a treballar-hi.

Per a treballar amb ‘AULES’ no cal cap mena de sol·licitud. N’hi ha prou amb tindre usuari i contrasenya d’ITACA, la plataforma desenvolupada per Educació de la Generalitat per a centralitzar tota la gestió educativa dels centres educatius sostinguts amb fons públics. Amb aquesta contrasenya, el professorat té accés a la creació de les seues pròpies aules virtuals amb matriculació sincronitzada amb les dades d’alumnat d’Itaca.

El pla ‘MULAN’ proposa l’ús d’aquesta eina per als cursos d’Educació Secundària Obligatòria, FP Bàsica i per a realitzar avaluacions a primer i segon de Batxillerat. Hi ha tutorials sobre ‘AULES’ i el seu ús està disponible en la web.

En el cas dels centres concertats que no disposen de cap altra plataforma d’ús habitual, s’habilitarà la possibilitat que puguen fer servir ‘AULES’. Aquest portal, a més permet la comunicació entre docents i l’alumnat. També serà possible utilitzar la Web Família (WF2) o, en el cas dels centres concertats que puguen fer-ho, la plataforma de comunicació d’ús habitual.

Classes a distància

El portal de videoconferències ‘Webex’, desenvolupat per CISCO en col·laboració amb Telefònica, s’utilitzarà perquè el professorat de Batxillerat i d’FP de grau mitjà i superior puga fer docència en directe a distància. Així, es garanteix que el professorat d’aquestes etapes impartisca les classes en aules virtuals a les quals es podrà accedir a través d’un enllaç URL permanent i únic per a cada docent.

Amb l’únic requeriment d’una càmera web i micròfon, el professorat pot impartir classe en videoconferència amb el seu alumnat a través de Webex. L’alumnat podrà demanar la paraula i plantejar els seus dubtes en directe tant en veu a través del micròfon, com per escrit a través del xat de l’aula. En el cas que no es puga accedir a Internet, l’alumnat disposarà d’un número de telèfon.

0
Comentarios