fbpx

Soler proposa limitar les repeticions i una ESO i un Batxillerat de tres anys

Miguel Soler intervé al Senat on es treballa per al pacte estatal educatiu.
Pablo RoviraMartes, 27 de junio de 2017
0

La intervenció de Miguel Soler, secretari autonòmic d’Educació, en la subcomissió del Senat que treballa per a aconseguir un pacte per l’Educació a Espanya va trencar, d’alguna forma, dos dogmes ideològics: un a la dreta, en dubtar de la utilitat de la repetició; un altre de l’esquerra, en plantejar una nova estructura escolar que avança als 15 anys l’itinerari comú. Soler va recuperar la proposta inicial del PP en la passada legislatura del Batxillerat de tres anys. Així mateix, va demanar reservar la repetició de curs a casos excepcionals, la qual cosa no quadra amb l’actual taxa del 35% de repetidors en Obligatòria que existeix.

Miquel Soler, secretari Autonòmic d’Educació i exdirector general de la Formació Professional (FP) durant el govern socialista, va plantejar en el Congrés que se suprimisca la repetició de curs i que solament s’aplique de forma molt excepcional, com pot ser el cas d’un alumne que no ha pogut assistir a classe.

El també catedràtic de Matemàtiques en Educació Secundària i exdirector de l’Alta Inspecció d’Educació de l’Estat a València va fer aquesta proposta durant la seua compareixença en la Comissió d’Educació de la Cambra baixa, en la qual es parla sobre un gran Pacte d’Estat Social i Polític per l’Educació.

Es tracta d’un tema que “poca gent s’atreveix” a plantejar però a Espanya “alguna cosa estem fent malament” amb la repetició de curs, un tema sobre el qual som “capdavanters” a nivell internacional, ha emfatitzat.

Soler va recordar que si l’índex de repetidors a Finlàndia és del 2,2%, a Islàndia del 0,9% i a Regne Unit del 2%, a Espanya és del 35,3% i, a més, diferents estudis reflecteixen que els repetidors suposen una despesa “immensa” i els resultats d’aquests alumnes segueixen sent després “pobres”.

A més, va tornar la mirada contra la repetició a Primària, on es poden atallar els problemes abans que es facen irresolubles en Secundària.

Soler, que actualment és secretari autonòmic d’Educació i Recerca de la Generalitat Valenciana, va aclarir que no acudia a la comissió pel seu càrrec, ha suggerit una estructura educativa que aposte per una educació progressiva i voluntària de 0 a 3 anys (especialment a partir dels 2 anys).

Passal·leles
Després, hauria d’haver-hi una formació general i comuna per a tot l’alumnat des dels 3 als 15 anys; a aquesta edat es rebria assessorament sobre els passos a seguir i l’educació seguiria sent obligatòria com ara fins als 16 anys; i un Batxillerat de tres anys (dos de formació general i un amb coneixements per a la Universitat), perquè l’alumne puga estar formant-se fins als 18 anys.

Així mateix Soler que hi haja “passarel·les” perquè es puga canviar la via triada, bé des de Formació Professonal o Batxillerat.

0