fbpx

València recupera el tutor generalista per a la meitat dels col·legis públics

Segons el conseller valencià, Vicent Marzà, “adoptem una sèrie de mesures per a continuar avançant en la millora de la qualitat de l’Educació".
Pablo RoviraMartes, 8 de mayo de 2018
0

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i el secretari autonòmic d’Educació i Investigació, Miquel Soler, han presentat sis mesures per a continuar amb la millora de les condicions laborals del professorat valencià. Segons el conseller, “adoptem una sèrie de mesures per a continuar avançant en la millora de la qualitat de l’educació. Ho fem amb les eines i el pressupost de què disposem, molt a pesar de les limitacions derivades de l’infrafinançament de la Generalitat per part del Govern d’Espanya”. Els màxims responsables d’Educació han exposat les línies d’actuació que s’activaran a partir del pròxim curs escolar.

Tutors generalistes
La primera serà la progressiva recuperació de la figura del tutor generalista en tots els grups de Primària: “Al setembre de 2018, al voltant del 50% dels col·legis d’Infantil i Primària tindran tutor generalista en tots els grups d’Educació Primària”, ha destacat Marzà, i ha recordat que “aquesta mesura plasma clarament el nostre esforç progressiu per recuperar les retallades de l’antic govern”.

En aquest sentit, Miquel Soler ha apuntat la segona de les noves mesures que es duran a terme a partir del pròxim curs: “Continuarem exigint al Ministeri d’Educació la derogació del Reial decret 14/2012, que incrementa les hores lectives del professorat de Secundària de 18 a 20 hores. Mentres es mantinga vigent aquest reial decret, reduirem progressivament les hores lectives de tot el professorat de Secundària per a facilitar les tasques de coordinació i treball en equip”.

Hora de coordinació
En concret, la segona mesura es concretarà en el curs 2018-19 amb l’aplicació d’una hora de reducció de l’horari lectiu al professorat tutor de l’ESO, al que imparteix àmbits en la Formació Professional Bàsica, en el PMAR i en el Programa de reforç de quart d’ESO, i al professorat que impartisca els tallers de reforç, els tallers d’aprofundiment i els projectes interdisciplinaris regulats en el decret que estableix el currículum de Secundària i Batxillerat.

En tercer lloc, s’ha anunciat que tots els docents funcionaris de carrera podran participar en el procés d’adjudicació de vacants del mes de juliol, a través de la convocatòria de comissions de servei, a fi de poder aproximar-se al seu municipi de residència. Aquesta convocatòria es publicarà el pròxim 4 de maig de 2018.

El quart eix d’actuació aprofundeix en la reducció de les tasques burocràtiques del professorat. En el curs 2018-19 s’incorporaran auxiliars administratius a 80 col·legis d’Educació Infantil i Primària, que se sumen als existents ja en 164 escoles aquest curs. A més, es revisaran les instruccions d’inici del pròxim curs 2018-19 i es negociarà el contingut dels nous reglaments orgànics dels centres de les diferents etapes educatives durant el curs 2018-19.

La cinquena mesura se centra en la reducció progressiva de la ràtio en les diferents etapes educatives. En el curs 2018-19 ja es disposarà d’un 90,2% de les aules de les escoles amb alumnes per sota de la ràtio establida. En els instituts el percentatge se situarà en el 97,4% dels grups.

Finalment, el pròxim curs s’incrementarà el nombre de centres en què s’escometen les reformes i construccions necessàries a través del Pla Edificant. Després de les reunions mantingudes amb els diferents ajuntaments, a finals de 2018 més de 400 centres tindran aprovades diverses intervencions de reformes, ampliacions i noves construccions.

Balanç de millores laborals
Vicent Marzà i Miquel Soler han fet un balanç de millores educatives dutes a terme durant aquests tres últims cursos i que ja han tingut una repercussió positiva respecte a les condicions del professorat.

Han apuntat a l’ampliació de l’oferta educativa gratuïta en el tram d’Infantil de dos anys, que el pròxim curs disposarà de 134 aules, amb una persona docent i una persona educadora, la qual cosa suposa 268 llocs de treball. En aquest sentit, s’ha recordat també l’ampliació de plantilles en Formació Professional, amb la implantació en tres cursos de 190 nous cicles formatius.

Pel que fa a la reducció progressiva de la ràtio en totes les etapes educatives, en el curs 2017-18 aquesta ja està aplicada en els dos cursos de Batxillerat i Formació Professional de Grau Mitjà i Grau Superior. A l’inici del curs 2018-19 s’haurà aconseguit en la seua totalitat en Educació Infantil i en els tres primers cursos d’ESO.

0