fbpx

La Conselleria rectifica i els interins no repetiran en la mateixa vacant enguany

Els sindicats alerten de la pérdua de treball d’interins sense capacitació.
Pablo RoviraJueves, 8 de junio de 2017
0

La Conselleria d’Educació ha modificat la resolució per la qual es convoquen les adjudicacions de juliol i, finalment, ha retirat la possibilitat de repetir centre el curs que ve en el cas del professorat interí per al curs 2017-18. Ara bé, la vacant que obtinga el professorat interí (sempre que siga completa, no itinerant i no adjudicada d’ofici) serà per a dos cursos, és a dir, per al 2017-18 i 2018-19 en cas que no siga adjudicada en altres procediments (concurs de trasllats, comissions de serveis) i continue existint. D’aquesta manera, la Conselleria ha cedit a la pressió de les organitzacions sindicals que no veien amb bons ulls el caràcter retroactiu de la mesura, ja que els docents van triar aquestes vacants amb la previsió d’estar un curs i no dos, com era la intenció de la Conselleria.

A més, d’aquesta forma s’evita el greuge que provocava que hi haguera interins que en romandre en la mateixa vacant, de fet escollien plaça per davant de funcionaris provisionals que no pogueren repetir la mateixa vacant i hagueren d’escollir una nova, però ja no les ocupades per aqueixos interins. Així, la qual cosa es provocava és que es trencava la prioritat que en les adjudicacions tenen els funcionaris sobre els interins. D’aquesta manera la mesura no s’aplicarà de forma retroactiva als qui han adjudicat en juliol de 2016 en el cas del professorat interí. En el cas del professorat provisional i en pràctiques sí que s’aplicarà la possibilitat de repetir centre el curs que ve, tot i que, qui no opte a la repetició passarà a la segona fase, juntament amb el professorat interí i mantenint la prelació. Primer triaran els provisionals, després el professorat en pràctiques i, finalment, el professorat interí.

No obstant açò, cal recordar que el pròxim estiu sí hi haurà oposicions docents, i açò pot afectar a la repetició de vacant durant dos cursos dels interins. No obstant açò, fonts sindicals apunten que açò caldrà veure-ho i negociar-ho ja el pròxim curs, quan es puga concretar més la incidència de les oposicions en les adjudicacions.

Un dels sindicats que es van oposar a aquesta mesura va ser Stepv, “perquè s’havia proposat quan ja s’havien produït les adjudicacions de juliol i el professorat afectat desconeixia aquesta possibilitat a l’hora de sol·licitar centre, per tant, es canviaven les regles de joc a meitat partida. A més, en el cas del professorat interí l’aplicació d’aquesta mesura haguera vulnerat l’ordenació de les borses contemplada en l’acord de 2010”. Ara, el sindicat Stepv valora “positivament aquesta decisió de no aplicar la mesura de forma retroactiva”.

La mateixa valoració ha fet el sindicat UGT. Al seu judici, “aquesta rectificació no impedeix la consecució de l’objectiu que pretenia Educació, ja que les vacants que a partir d’ara s’adjudiquen al professorat interí ho seran per dos cursos”.

Capacitació en valencià
No obstant açò, aquesta pressió ha sigut insuficient per a aconseguir que Educació rectificara també l’exigència del requisit lingüístic i la capacitació en valencià del professorat interí que ocupa aquest curs una vacant i que, “desgraciadament, el pròxim curs no podrà continuar treballant en el sistema educatiu valencià i serà acomiadat. Des d’UGT hem de recordar que són 1.241 docents els que es troben en aqueixa situació, el 34% d’ells són professors tècnics de FP del total de professorat tècnic de FP interí en vacant”.

La majoria d’aquests docents que no podran seguir treballant el curs pròxim són, en la seua majoria, docents amb una antiguitat de més de 10 i 15 anys treballant per al sistema educatiu valencià que, en aquest moment “i irremeiablement, van a incrementar les llistes d’aturats i, donada la seua mitjana d’edat, amb difícil reinserció laboral en situar-se en la frontera propera als cinquanta anys d’edat”.

Amb caràcter prioritari, UGT exigeix que mentre existisca una alta taxa d’interinitat, es garantisca l’estabilitat laboral del personal interí que haja complit 45 anys i tinga reconegut, almenys, cinc anys de servei en les borses de treball de la Comunitat Valenciana.

0