fbpx

Guca: un joc de taula per a treballar el pensament lògic dins de classe i a casa

Sonina Darder va presentar Guca, un joc educatiu basat en guarisme i quantitat que ajuda a endinsar als xiquets d'a partir de tres anys en el món de les matemàtiques.
Pablo RoviraMartes, 15 de diciembre de 2020
0

Sonina Darder posa somrient al costat de la seua obra.

El desfasament educatiu dels últims anys ha tocat fons amb la crisi provocada pel COVID-19. Això dona lloc a la cerca de noves formes i metodologies per a aplicar l’ensenyament, de manera que s’acoblen al complex panorama actual, infestat de falles i de manques que fan trontollar els models de treball. En temps de ‘tecnologizació’ feroç, els canvis tendeixen a anar per aqueixa línia, pensant que com més gran siga l’entramat tècnic més pròxim serà a l’eficiència del producte. No obstant això, aquesta tendència és enganyosa, ja que pot escometre un desprestigi injustificat que deixe en desús a eines físiques tradicionals perfectament vàlides per a la mateixa fi.

L’últim capdavanter d’aquesta reivindicació s’ha materialitzat amb la presentació del joc educatiu Guca, un mètode nou destinat a desenvolupar estratègies i destreses de pensament lògic a través de la ludificació. Aquesta ludificació és una tècnica que porta anys utilitzant-se en considerar una positiva efectivitat en el factor que els xiquets puguen aprendre divertint-se. Això es tradueix en millors resultats i en un procés educacional molt més amé, que col·loca als joves com els protagonistes.

Guca va ser presentat el passat 19 de novembre en la secció cultural d'El Corte Inglés.

Falomir Juegos ha sigut l'editorial que ha fet possible que el joc siga una realitat.

Cada vegada són més les marques destinades a una focalització dels jocs que contribuïsca a millorar l'aprenentatge.

Guca va ser presentat el passat 19 de novembre a les 19.00 hores en la secció d’Àmbit Cultural d’El Corte Inglés de la mà de la seua creadora, Sonina Darder, una prestigiosa professora del Col·legi “Guadalaviar” (València) involucrada en l’aprenentatge invers, un enfocament pedagògic basat en la permutació entre la instrucció teòrica i les parts pràctiques de manera inversa a la tradicional.

Guca presenta un format clàssic de joc de cartes en el qual s’empren números, símbols i quantitats per a dur a terme una metodologia activa de l’aprenentatge a través del joc. En això consisteix la ludificació. El nom deriva dels dos pilars a partir dels quals Sonina Darder va voler construir el joc: guarisme i quantitat. Lògicament, és un mètode educatiu orientat específicament al camp de les matemàtiques, perquè les principals funcions que desenvolupa són el càlcul mental i el raonament lògic. No obstant això, l’autora va recalcar que no es tracta d’un joc encasellat en l’àmbit purament educacional, sinó que pot tindre un ús recreatiu general per a públics de totes les edats. A més de que els xiquets no tindrien un desenvolupament limitat a les matemàtiques, també adquiririen altres competències com ara una major autonomia en la presa de decisions o el desenvolupament de múltiples destreses relacionades amb la comprensió de l’aprenentatge.

Temps de nadal

La comercialització de Guca coincideix amb dates pròximes al Nadal, una època que sempre ha estat lligada a conceptes com la família i la unió, però la celebració de la qual enguany encara és una incògnita. Per això, és més de valorar que, davant un context advers, petits i grans projectes seguisquen el seu curs per a recordar-nos que el món continua girant i l’educació ha de continuar educant. També per a emfatitzar que l’ensenyament no sols és un espai d’impartició sinó també de creixement i realització personal per a tots els que formen part d’ella, ja siga de manera directa, com és el cas dels alumnes, els docents i les administracions dedicades a això, o de manera indirecta per la petjada que deixa i de la qual deriva al mateix temps dins de la societat. En aquest cas, parafrasejant a la ‘mare’ de Guca, ha sigut “un somni que es va fer realitat”.

0
Comentarios